Who are we       Datacenter services       Access services       Hosting services       Additional services       Support tools       News     ipv6 ready

News

 
   
Nieuws /17 00:00:00/10 - De Cloud : transparant ? betrouwbaar ?

Er gaat geen dag voorbij zonder een bericht rond de Cloud. De zoveelste hype in de communicatie technologie ? Moeten we daar nu wakker van liggen ? Is dat wel allemaal veilig ?

Enkele vragen waarop we graag een antwoord geven. Hype ? Misschien wel. Uiteindelijk is de Cloud niets anders dan datgene wat we vandaag allemaal kennen onder de noemer hosting, housing, colocatie, termen die ons niet vreemd zijn. Het gaat om een mix van deze oplossingen waarbij uiteindelijk de eindklant niet steeds weet waar hun data en toepassingen terecht komen. En dit is op zich al een vraagstuk. Transparantie in de Cloud is dan ook ver te zoeken. Men heeft immers geen zicht meer op de totale infrastructuur waarop de data en toepassingen gehost zijn. Wie heeft er nog toegang tot deze data en toepassingen ?

Met deze onbekende komen we dan ook terecht bij veiligheid. Enerzijds het feit niet te weten wie er allemaal toegang heeft tot de omgeving waar uw data/toepassingen zijn ondergebracht maakt dat we ons de vraag moeten stellen quid wetgeving. In België hebben we wetgeving die bepaald hoe de elektronische dienstenleveranciers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en welke regels moeten worden gevolgd in kader van veiligheid en bescherming van data. Men is hier zeer strikt en met de komst van de data retentie wet wordt het nog een stuk complexer en dienen de waarborgen te wordne verhoogd. Hoe het zit met deze wetgeving in andere EU landen blijft een vraagstuk op zich.

Wat als uw data of toepassingen worden gehackt in de Cloud ? Kan u dan ook klacht neerleggen bij de Federale Computer Crime Unit (FCCU) ? Welke waarborgen heeft u dat uw data en/of toepassingen niet wordne misbruikt ? Heel wat Cloud-oplossingen bieden hun diensten aan in landen waar uiteraard wetgeving minder strikt is, waar de kosten het laagst liggen. En weten allen dat dit niet gepaard gaat met kwaliteit en gewaarborgde veiligheid.

Daarom kiezen wij voorlopig nog steeds voor een datacenter waar we de garantie hebben permanent toegang te hebben, waar de Belgische wetgeving van toepassing is (al is ze niet eenvoudig), en waar we in alle omstandigheden hulp en ondersteuning kunnen bieden aan onze klanten. Tenslotte zijn zij voor ons het belangrijkst.

  
 
Footer